Jokkmokks-Jocke


Hyllningsmonument i New York


Autentisk biljett från konsert 1963


Djupbäck på Sgt Pepper


Hos Ed Sullivan


Legendarisk bild av paret

BEATLES - BLUFF ELLER LÅNAD INSPIRATION?

Den nya, remastrade utgåvan av Beatles hela katalog har avslöjat många tidigare helt okända fakta.

Flera av låtarna innehåller klipp och ideer som aldrig hörts på vinylutgåvorna. Man har dessutom konstaterat att frisyrerna, som enligt uppgift skapades av Astrid Kirchherr i Hamburg, har ett helt annat ursprung.


Bengt Djupbäck, även känd som Jokkmokks-Jokke, sägs nu vara mannen som startade ungdomsrevolutionen.
Han använde tidigt både frisyren och kläder, som senare blev tonårsideal. Kraglös rock av uniformstyp inspirerade både till Beatles kostymer under början på sextiotalet och de färglada rockar man använde på omslaget till skivan Sgt Pepper.

Framsidesbilden på omslaget till Sgt Pepper med Jokke framför Beatles, ändrades i sista sekund 1967 på grund av en upphovsmannatvist, men på den nya upplagan är Djupbäck tillbaka.

Gruppen experimenterade här med drogen BSD, bengansyredietylamid, under vilken John Lennon skrev "Bengan in the Sky with Diamonds", men namnet byttes senare för att maskera budskapet.

Under arbetet med de senare albumen bytte Jokke namn till Yoko och flyttade in hos John Lennon. På "Revolution 9" från The White Album kan man höra flera klipp från Djupbäcks inspelningar.

Efternamet Ono betyder "Den Ende" på samiska och till och med författaren Bo Setterlind hyllade Ono i texten till melodin "Du är den ende", inspelad av bland annat Lill Lindfors.

Trumslagaren Ringo Starr insåg tidigt Djupbäcks betydelse och använde hans namn på sin bastrumma under de långa turneerna runt världen.

"Bengt har lärt mig allt", säger Ringo. "Han var den som visade mig tekniken redan i Rory Storm and the Hurricanes".

Här nedan kan du ta del av några ljudklipp som visar Djupbäcks inflytande på kreativitetsprocessen.

LJUDEXEMPEL
Klipp från "You've got to hide your love away"


Klipp från "Rain"


Klipp från "Revolution 9" c:a 0:30