Hårsfjärden

Hårsfjärden är framförallt publikt känd för de politiska oroligheter som förknippas med platsen under de första stilla vattenytaåren av åttiotalet. Det var de förmodade kränkningarna från forna Sovjetunionens u-båtsflotta som etsade in namnet 'Hårsfjärden' i det publika medvetandet via löpsedlar och TV-sända nyhetsrapporter

Det var dessa förmodade militära jakten pågårövertramp som även orsakade allvarlig skada på omvärldens förtroende för Sovjetunionen. Något som icke lät sig repareras i första taget.


Trots många diplomatiska ansträngningar fann Sovjetunionen att landets goda renommé inte stod att rädda via traditionella kanaler.


Det var i detta läge som Sovjets MusikMinister Kent Baijmilow tillsammans med Högste Underhållningschefen Ollyo Nidislaw kom på den lysande idén att engagera en västerländsk populär artist. Valet föll på pop-gruppen The Beatles från Liverpool i England.

Sagda grupps karriär hade vid tidpunkten helt avstannat och de hade inte haft någon skivsuccé på mer än ett decennium. Därför blev killarna både smickrade och glada över erbjudandet.

Upplägget var att genomföra en stor utomhuskonsert för allmänheten vid stranden av Hårsfjärden. Det stolta scenbygget - framtaget av ryska ingenjörer - hade inbyggda flanker på båda sidor av själva scenen, där olika truppslag och vapendivisioner rytmiskt kunde ackompanjera
Beatlarnas glada musik.

konserten!

 

Ett fragment av en ljudupptagning finns bevarad för eftervärlden. [Länk]

 

Konserten blev en stor succé och Beatlarna såg nu en möjlig fortsättning på sin karriär. För Sovjetunionens del kunde man nu se förtroendet för landet helt återställt tack vare musikens makt 

En följd av samarbetet blev ett helt nytt album med nya Lennon-McCartney-låtar som "Kolchosen vaknar", "Traktorn och jag", "Vodka, Volga och Villiga kvinnor"

Sergei Pepskijs Lonesly Heartskij...

 

Att killarna i samband med releasen skulle ha bytt namn till John Lenin, Ringo Stalin, George Gagarisson och Paul Mc Bresjniev är däremot enbart lögn och förbannad dikt.