Birger Sjöberg

Birger Sjöberg, född 6 december 1885 i Vänersborg, dåvarande Älvsborgs län Birger (Västergötland), död 30
april 1929 i Växjö, Kronobergs län (Småland), var ett svenskt bodbiträde och en flitig insändarskribent.

 

Biografi

Birger Sjöberg föddes redan som liten i Vänersborg 1885. Så småningom avancerade han dock till bodbiträde.

Missnöjd med såväl sin biträdeslön som de flesta företeelser han råkade komma att tänka på, började han skriva ned listor över alla de saker som retade honom. Under hans många nattliga promenader i hemstaden, då han ägnade sig åt grubblerier, blev han också bekant med Vänersborgs sämre stadsdelar.

Han kom här att bland andra möta Frida Chatterley, en 43-årig livserfaren entrepreneur i intimmassage och privatfarmaceptica. 

Frida kom motvilligt att bli något av hans musa, som inte bara gav honom inspiration, utan också ett flertal olika veneriska sjukdomar. Bland dessa kan nämnas t.ex. flatlöss, gonnorré samt papillom eller kondylom.

Med tiden kom hon också att leverera alltmer kraftigt tilltagna räkningar för det könsliga umgänge som var hennes affärsidé. Birger hyste särskilt ont agg till Fridas hallick, en revisor Carl Cedeschlaug, vilken han misstänkte bidrog till de dyra sexualtjänsterna genom att på fakturarna tillföra momssatser så höga som 150%. Detta trots att Sveriges Riksdag ännu inte hade antagit detta skatteslag!


*Den populära hamburger-kedjan på orten har inget med Sjöberg att göra, även om det skulle kunna ligga nära till hands att tro.

Birger Kung vid torget


Bibliografi


Det mesta av Birgers listor, insändare och gnälliga anteckningar har tack och lov inte kommit att bevaras för eftervärlden. Dock med följande tre undantag: 

Servitriser och Transor Diktsamling. Ja, eller snarare en adressbok över tillfälliga bekantskaper

Fridas revisor Roman. Ja, eller mer en ilsken och tjatig uppräkning över Carl Cedeschlaugs alla mänskliga brister.

Små kondy-vårter Vishäfte. Eller kanske mer av en förteckning över olika självuppfunna kurer mot könsvårtor. Detta verk har även fått utländsk tolkning i modern tid av killarna i Deep Purple, England.

not-faksimil